FACADE, POLYESTER, Queen Elizabeth Olympic Park

Project Overview:

Regeneration of the 2012 Olympic village and stadium into the Queen Elizabeth Olympic Park reflects London's proud heritage of high quality architecture, landscape and urban design. With the majority of the site under public ownership, there are important requirements for sustainable development and realistic budgets.

Car park aluminium screening panels, designed as a wall of horizontally positioned pyramids, were intended to be anodised to create a striking effect.  The cost however, which included high grade aluminium suitable for anodising, proved prohibitively high. 

Not wanting to lose the design vision of the striking effect created by anodising, two existing supply chain partners approached us with a request to find powder coating shade or shades that would produce a similar visual effect.  

Solution:

Thirty-two different swatches of closely related shade and finish variations were taken to the architect. The final selection was four slightly different metallic shades for the four sides of each pyramid which created an effect similar to the light reflection of anodising.  Powdertech coated over 1000 triangular panels. The overall cost was almost 75% less than an anodised system. 

Powdertech also coated the steel support system for the panels using a zinc-rich powder primer and RAL 7035 top coat to provide a neutral back drop for the four-shade effect of the panels.

Benefits:

  • Powder coating enabled an exciting design to be brought  to  fruition at an affordable cost
  • No need to use expensive high grade aluminium
  • Faster turnaround than anodising
  • Metal can be drilled or cut without fracturing the coating
  • Excellent resistance against corrosion
  • High performance powder coatings with a 25-year guarantee
  • Support and advice on colour selection

 

 

View Case Studies
by Sector

View Case Studies
by Finish